ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ;

Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.

Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Τοποθετήστε το μέλι σας σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό 40-50 βαθμούς Κελσίου  και σε λίγο  το μέλι σας θα επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε καλοριφέρ.

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με το πευκόμελο ή το δασόμελο, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και υγρασία, ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που θα κρυσταλλώσει σπάνια.

Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα και χρησιμοποιούνται μόνο από εταιρίες. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν. Τα δικά μας μέλια δεν ακολουθούν καμία από τις παραπάνω μεθόδους, καθώς θεωρούμε ότι η κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελεί  ελάττώμα, αλλά ακριβώς αυτό που καθορίζει  το χαρακτήρα του μελιού.