ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ουσία. Είναι προϊόν μεγάλης βιολογικής αξίας, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Φυτικής λόγω του νέκταρος των φυτών και ζωικής λόγω των ενζύμων που ενσωματώνει η μέλισσα στο μέλι, προκαλώντας την ζύμωση και την διάσπαση των φυτικών σακχάρων, με αποτέλεσμα την παραγωγή μελιού. Το χρώμα, η πυκνότητα και η γλυκύτητά του εξαρτώνται αποκλειστικά από την τροφή που βρίσκουν κάθε φορά οι μέλισσες και διαφέρουν από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή.

Γενικά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε δυο μεγάλες κατηγορίες: τα ανθόμελα και τα μελιτώματα. Τα μέλια της πρώτης κατηγορίας προέρχονται από τα άνθη των φυτών, βοτάνων, αγριολούλουδων ή άνθη οπωροφόρων δέντρων, όπου μετατρέπεται το νέκταρ σε μέλι. Τα μέλια της δεύτερης κατηγορίας προέρχονται από τα μελιτώματα, δηλαδή από σακχαρούχους χυμούς που δημιουργούνται με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα δέντρα, κυρίως κωνοφόρα. Τέτοια είναι το πεύκο και το έλατο από τα οποία παράγεται μέλι εξαιρετικής γεύσης και αρώματος πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Αυτό που κάνει το μέλι αξεπέραστο είναι η συνύπαρξη 180 και πλέον στοιχείων σε ένα αρμονικό σύνολο με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το μεταβολισμό και τη θρέψη. Μεταξύ άλλων, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει τα προβλήματα του στομαχικού έλκους και του εντέρου, ρυθμίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς και τονώνει τον οργανισμό. Τα σάκχαρα του μελιού αφομοιώνονται ταχύτατα από τον οργανισμό και αποτελούν πηγή ενέργειας και ευεξίας.  Επίσης, συμβάλλει στην ρύθμιση του αιματοκρίτη και του δείκτη σιδήρου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

Η μέλισσα κάνει 12 ταξίδια κατά μέσο όρο την ημέρα. Σε κάθε ταξίδι επισκέπτεται 200 ως 300 άνθη, για να συλλέξει το πολύτιμο νέκταρ τους! Μια μόνο συλλέκτρια επισκέπτεται κατά μέσο όρο 2.500-3.500 άνθη την ημέρα. Κάθε πρωί ξεκινούν από μια δυνατή κυψέλη γύρω στις 20.000 συλλέκτριες, που μέχρι το τέλος της ημέρας θα επισκεφθούν 50-70 εκατομμύρια άνθη. Επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν βοτανικές ιδιότητες, πολύτιμες για την ανθρώπινη υγεία. Τα 12 φορτία μιας ημέρας ζυγίζουν μόλις 0.36 εκατοστά του γραμμαρίου. Μετά από δουλειά 20 ημερών και αφού έχει αφαιρεθεί το 63% της υγρασίας του νέκταρος η κάθε συλλέκτρια θα έχει συγκεντρώσει μόλις 1.5 γραμμάριο μελιού.

Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι αποτελείται από 16-17%υγρασία, 77-78% υδατάνθρακες και 6% όλα τα υπόλοιπα συστατικά του. Αυτά είναι διάφορα οργανικά στοιχεία, όπως το γλουκονικό οξύ, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά άλατα (ιχνοστοιχεία), ένζυμα, βιταμίνες (κυρίως  του συμπλέγματος Β) και τέλος, αρωματικές ουσίες.