ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΛΗ;

ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά την εμπλουτίζουν με κερί, ένζυμα και διάφορες ακόμη ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν την κυψέλη τους. Με την πρόπολη οι μέλισσες περιορίζουν την είσοδο της κυψέλης για να αποτρέψουν την είσοδο διαφόρων εχθρών.

Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει και  εξαρτάται από τη φυσική της σύσταση. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, στη βενζίνη και σε διάλυμα καυστικού νατρίου.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

 Τα συστατικά που περιέχει είναι:

50 – 55% ρητίνες και βάλσαμο
20 – 35% κεριά (μείγμα από κερί φυτικής προέλευσης και κερί των μελισσών)
5 –10% αρωματικά και αιθέρια έλαια
5% γύρη και άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες (βενζοικό οξύ και εστέρες, καφεϊκό οξύ, φερουλικό οξύ).
Πρέπει να σημειώσουμε την παρουσία πάνω από 40 φλαβονοειδών των αλειφατικών αρωματικών οξέων, των φαινολικών στοιχείων των αρωματικών αλδευδών, των αμινοξέων, των σακχάρων και πολλών βιταμινών (σύμπλεγμα Β, Ε, C). Η εξέλιξη στην ανακάλυψη προσδιοριστικών στοιχείων της πρόπολης φαίνεται να είναι χωρίς υπερβολή ιλιγγιώδης. Μόλις προ 20 ετών αναφέρονται 34 αναγνωρισμένες ουσίες, ενώ σε νεότερες αναλύσεις προσδιορίστηκαν 150 συστατικά επί  συνόλου 180 απομονοθέντων.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

α φλαβονοειδή και οι συγκεντρώσεις σε αρωματικά έλαια προσδίδουν στην πρόπολη αντιβακτηριακή  δράση που είναι ισοδύναμη με τα αντιβιοτικά. Η πρόπολη έχει τοπικά αναισθητικά χαρακτηριστικά χάρη στα αιθέρια έλαια, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες μελέτες είναι 3 φορές ισχυρότερες από τα αναισθητικά.

 Έχει αντιφλεγμονική δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς. Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών σε εγκαύματα β’βαθμού,  εκζέματος κλπ. Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας με τη μορφή διαλυμάτων. Βοηθάει στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμου, χρόνιων φαργγύτιδων, άφθων, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας. Έχει αντισηπτική δράση. Τέλος, όλοι οι τύποι της πρόπολης έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταναλώνεται αυτούσια σε κομματάκια μεγέθους ρεβυθιού μια φορά την ημέρα  ή ως πόσιμο διάλυμα 15-20 σταγόνες την ημέρα.